Statiunea este profilata pentru tratamentul afectiunilor aparatului locomotor si ale sistemului nervos central si periferic precum si al bolilor asociate.
1. Factorii naturali de cură
La Baile Felix, factorii principali naturali de cura sunt : clima si apele minerale termale.
Clima este temperat continentala cu influente oceanice ca urmare a circulatiei aerului umed din vest care transporta masa de aer marina. Termperatura medie anuala este de 10.4 grade Celsius.
Apele minerale folosite in terapeutica la Baile Felix sunt termale de mica concentratie, continand in jur de 1 gram de saruri. Temperatura acestor ape variaza de la o sursa de apa la alta. Principalele izvoare utilizate in prezent pentru tratament au o temperatura intre 34-49 grade Celsius, un debit de circa 30 litri/secunda si o radioactivitate de 1.15 um/litru. Din punct de vedere chimic, apele termale de la Felix sunt bicarbonatate, sulfatate, calcice, sodice, silicioase (oligominerale). In principal, ele se utilizeaza sub forma de cura externa, ca bai in bazine acoperite, vane si piscine descoperite precum si in cura interna. Folosite sub forma de baie, apele actioneaza asupra organismului prin factorul termic care are efect calmant asupra durerilor, resorbant asupra inflamatiilor cronice si relaxant asupra musculaturii; prin factorul mecanic (presiune hidrostatica) care faciliteaza miscarile in apa ale pacientului si prin factorul chimic care in influenteaza starea tegumentului, modificand echilibrul mineral al acestuia sub influenta unor ioni de apa minerala. Acestia, la randul lor, produc excitatii ale terminatiilor nervoasse din piele. Excitatiile receptionate la nivelul pielii se transmit pe calea nervilor si produc o serie de reactii generale asupra organismului, atat pe cale neurovegetativa cat si neuro-endocrina. Administrate pe cale interna, la o temperatura de 40 grade Celsius, apele minerale exercita o actiune calmanta asupra miscarilor stomacului, diminueaza secretia gastrica si calmeaza durerile digestive, producand totodata si o crestere a eliminarii de urina. Este cunoscut faptul ca elementele climei exercita o influenta care se resimte mai mult sau mai putin de catre organismul uman. Dintre acestea, de prima importanta in reactiile de raspuns ale organismului sunt temperatura, umezeala si miscarile aerului, apoi radiatia solara si precipitatiile. In aceasta zona, complexul de factori climatici se caracterizeaza prin valori moderate ale temperaturii aerului, ale umezelii relative, ale duratei de stralucire a soarelui, ale nebulozitatii si precipitatiilor. Viteza vantului inregistreaza de asemenea valori reduse.
In ceea ce priveste ionizarea aerului, din unele observatii facute la Baile Felix in 1973, rezulta ca numarul total de ioni pozitivi si negativi este 1320/cm3 de aer, predominand usor aero-ionizarea negativa (675 ioni negativi si 645 pozitivi), coeficientul de unipolaritate fiind 0.96. Indicii de stres bioclimatic reprezinta o relatie complexa intre temperatura, umezeala si miscarile atmosferei in raportul biologic dintre mediu si organismul uman. Definitorii pentru stresul bioclimatic total sunt stresul climatic cutanat si stresul climatic pulmonar. In statiunea Baile-Felix, valoarea medie anuala a indicelui de stres bioclimatic cutanat este de 14 cu lunile martie, aprilie, mai si octombrie relaxante. Indicele de stres bioclimatic pulmonar are valoarea 25, luni echilibrate fiind aprilie, octombrie si noiembrie. Stresul bioclimatic total mediu anual rezultat din insumarea celor doua stresuri inregistreaza valoarea 39, ceea ce indica un bioclimat sedativ, de crutare dar cu nuante de excitare. Din punct de vedere fiziologic, acest tip de bioclima se caracterizeaza printr-o slaba solicitare a sistemului nervos si endocrin, aclimatizarea organismului are loc usor iar reactiile sunt atenuate, de aceea acest bioclimat este lipsit de contraindicatii terapeutice indiferent de sezon.
Cura balneara de la Baile Felix se recomanda astfel celor mai largi categorii de persoane (tineri sau in varsta) fie pentru tratamentul unor afectiuni ce intra in profilul statiunii, fie pentru o cura balneara profilactica activa, de fortificare a organismului.
De asemenea, statiunea Baile-Felix a fost recomandat ani la randul si pentru sportivii de performanta, in special practicanti ai atletismului, prin prisma calitatii aerului. Statiunea Baile Felix este cunoscuta ca fiind printre primele statiuni care au beneficiat de o pista de alergare situata in mijlocul padurii Felix, unde an de an s-a antrenat lotul national de atletism al Romaniei.
Mai jos puteti regasi buletinul de analize al apei din sursa President Hotels & Resort – Baile Felix
Apa termala din Baile Felix este folosita si la fabricarea produselor cosmetice cum ar fi : creme, spray-uri, seruri etc, datorita efectului intens hidratant si tonifiant la nivelul pielii.
2. Indicatii terapeutice
In statiunea Baile-Felix se trateaza urmatoarele grupe de afectiuni:
- afectiuni reumatismale inflamatorii
- afectiuni reumatismale degenerative
- afectiuni reumatismale articulare
- afectiuni post-traumatice
- afectiuni ale sistemului nervos central si periferic
- afectiuni ginecologice
- unele boli metabolice, de nutritite
- boli endrocrine
Afectiunile reumatismale inflamatorii
– Reumatismul articular acut la 6 – 8 luni de la dis- paritia fenomenelor acute fara tumefactii articulare, fara semne clinice
– Poliartrita reumatoida la cel putin 4 – 6 luni de la ultimul episod acut
– Spondilita anchilozanta la cel putin 3 – 4 luni de la disparitia fenomenelor acute
Scopul curei in statiune, in reumatismul de tip inflamator poate fi profilactic, curativ si de recuperare.
Cura profilactica se adreseaza bolnavilor care au avut in antecedente afectiuni reumatismale acute de tip inflamator, dar au ramas cu dureri articulare, precum si bolnavilor cu sindroame articulare persistente.
Tratamentul curativ propriu-zis este indicat bolnavilor cu poliartrita reumatoida in stadiile incipiente ca si in formele periferice si centrale ale spondilitei anchilozante.
Cura de recuperare se adreseaza bolnavilor cu poliartrita reumatoida stabilizata biologic chiar in faze mai avansate, evolutive precum si celor care au suferit operatii aferente acestei boli.
Afectiunile reumatismale degenerative
– Artrozele si poliartrozele fara focare de infectie active
– Spondilozele cervicale, dorsale si lombare la cel putin 4-6 saptamani de la puseul acut
Formele clinice mai importante sunt : spondilozele (cervicale, dorsale, lombare), coxartroza, gonartroza si artrozele mainilor si picioarelor. Reumatismele degenerative beneficiaza in marea majoritate a formelor lor clinice de cura balneo-fizicala. Tratamentul profilactic se face in toate starile pre-artrozice, cu deficiente legate de hipo sau hiper laxitate musculo-ligamentara, cu deficiente de statica, cu dischinezii musculare.
Afectiunile reumatismale abarticulare
– Tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze
– Periartrita scapohumerala
– Celulite, paniculite, bursite, fibrozite
– Neuromilagii, miozite
Afectiunile reumatismale abarticulare sunt suferinte ale partilor moi periarticulare de natura inflamatorie degenerativa sau mixta, avand diferite localizari topografice.
Afectiunile post traumatice
– Redori articulare post-traumatice
– Stari post operatorii la nivelul oaselor, articulatiilor si muschilor
– Stari dupa fracturi, luxatii si entorse
– Sechele dupa traumatisme sportive, accidente de munca sau de circulatie
Afectiuni ale sistemului nervos central si periferic
– Hemipareze
– Parapareze
– Diferite pareze si paralizii periferice
– Stari dupa polinevrite
– Poliradiculonevrite
– Nevrite
– Nevralgii
Afectiuni ginecologice
– Tulburari minore de pubertate sau menopauza
– Dureri cu caracter functional
– Metroanixite cronice, cervicite cronice
Boli dermatologice cum ar fi:
– psoriazis
– acnee
– cuperoza
– dermatite
Contraindicații
– Boli infectioase
– Boli venerice
– Boli acute si cronice in perioada de acutizare
– Tumori maligne (cancere)
– Starile de denutritie avansata
– Leucemii
– Boli parazitare
– Hemoragii repetate si abundente
– Epilepsia si tulburari psihice
– Narcomaniile