Situare geografică
Stațiunea balneo-climaterică Băile Felix se află în județul Bihor, în partea de nord-vest a țării, în apropierea frontierei între România și Ungaria la altitudinea de 140 metri. Distanța de 22 km desparte Băile-Felix de punctul de frontieră Borș, iar cea de 9 km de Oradea.
Relief, hidrogeologie, climă
Localitatea se află în nord-vestul câmpiei piemontane a Miersigului, parte integrată a câmpiei Crișurilor, la zona de contact cu extremitatea vestică a dealurilor ce coboară din munții Pădurea Craiului. Băile Felix așezate pe malul stâng al pârâului Lunca sunt mărginite la sud de dealurile Cordăului, iar la vest de dealurile Apateului care nu depășesc altitudinea de 250 metri. Colinele acoperite în cea mai mare parte cu păduri de stejar conferă stațiunii o așezare favorabilă. În această regiune, mai precis în sectorul Crișurilor, există ape termale și minerale la : Tamășeu, 1 Mai, Felix, Tinca, Răbăgani, Chișlaz etc. Aceste ape s-au format prin pătrunderea celor de suprafață până în zona calcarelor triasice fisurate la adâncimi ce depășesc în general 1000 metri, întorcându-se din nou spre suprafață încălzite.
Se crede ca apele termale nu au nici o legatura cu unele presupuse fenomene eruptive. La Băile Felix există izvoare cu mari debite de apă minerală termală a cărei temperatură ajunge până la 48 grade Celsius, iar la gura unor sonde depășește această temperatură. Apele minerale sunt bicarbonatate, sulfatate, calcice, sodice, silicioase, oligometalice. Stațiunea Felix se caracterizează printr-un climat temperat-continental influențat de circulația aerului umed din vest care transportă mase de aer oceanic.
Temperatura medie anuală este 10.6 grade Celsius. Datorită așezării la altitudine mică și la adăpostul celor două coline acoperite de păduri, stațiunea se bucură de un climat sedativ de cruțare, cu ierni blânde și veri lipsite de excese de căldură, favorabil curei balneare în tot cursul anului și deosebit de propice în tratametul bolilor reumatismale. În lunile de iarnă, vânturile cele mai frecvente bat din direcțiile sud și sud-est aducând aer cald, ceea ce explică valorile pozitive ale temperaturii sezonului rece, resimțindu-se influența mediteraneană asupra regiunii. Cantitățile anuale de precipitații sunt cuprinse între 500 și 700 mm, fiind mai abundente în lunile mai și iunie și mai scăzute în septembrie și octombrie. Presiunea atmosferică variază relativ puțin în cursul anului, înscriind maximele în luna ianuarie ( 752.8 mm), iar minimele în luna mai (748.1 mm).
Aclimatizarea se face cu ușurință, fără a solicita organismul la eforturi deosebite. Climatul este indicat în general în afecțiunile care necesită o acțiune de sedare a organismului, fiind unul din factorii naturali de cură ai tratamentului complex balneo-climatic ce se efectuează în această stațiune.
Scurt istoric
Existența apelor termale de la Băile Felix este atestată documentar înca din timpul Imperiului Roman. În 1214-1215, într-o diplomă a Vaticanului, se vorbește de apele termale de pe lângă cetatea Oradiei. Mai târziu, in secolul al XVI-lea, intr-o cronica a lui Szalarty Janos, sunt mentionate baile Sanmartin, nume sub care au fost cunoscute mai multa vreme, imprumutat de la satul invecinat. In anul 1711, in timpul administrarii bailor de catre Heldres Felix, s-a descoperit un izvor (Felix), azi disparut, deasupra caruia s-a ridicat atunci o mică construcție de lemn. În 1744, s-a construit o clădire cu etaj, care dispunea și de câteva camere de cazare.
După unele mărturii, prin 1763, in acest loc exista un bazin compartimentat in doua, pentru barbati si femei. In 1832, s-a construit un hotel numit Europa. Datorita cutremurului din octombrie 1834, s-a micsorat debitul izvorului natural. In 1885, pe timpul administratorului Balint, s-a executat primul foraj modern. Apa termala a izvorului avea un debit zilnic foarte mare si o temperatura de 49 de grade Celsius. Dupa amenajarea acestei noi surse, statiunea a luat o dezvoltare mai mare. Dupa cel de-al doilea razboi mondial si dupa nationalizarea din 1948, statiunea a luat o dezvoltare rapida, in fiecare an tot mai multi oameni beneficiind de tratament. In ultimii ani, statiunea Felix a inregistrat ritmul cel mai accentuat de dezvoltare dintre toate statiunile din interiorul tarii, schimbandu-si complet infatisarea prin construirea unor moderne hoteluri de cura, restaurante, magazine si amenajarea de parcuri.